ACTUEEL: Lezing Museumnacht 18 mei 2019

Op 18 mei a.s. wordt de Leidse Museumnacht gehouden met dit jaar als centraal thema: een gouden randje. Ter gelegenheid van de Museumnacht verzorgt Inge Klompmakers in het Japanmuseum SieboldHuis een lezing over het gebruik van goud in de Japanse kunst, in het bijzonder in de geschilderde vouwschermen.

Scenes van in en om de hoofdstad, Anoniem, 17e eeuw, vouwscherm uit een set van 2, collectie Metropolitan Museum of Art, New York

Lezing Tussen gouden wolken: van samurai tot salarymen

In de Japanse kunst van rond 1600 zien we tal van kinbyōbuofwel ‘gouden schermen’, schilderingen die rijk gedecoreerd zijn met bladgoud. De geschilderde taferelen in zulke schermen worden op verfijnde wijze van elkaar gescheiden door gestileerde gouden wolkenpartijen. Inge laat in het bijzonder schilderingen zien waarin de oude keizerlijke hoofdstad Kyoto centraal staat. En in de 21eeeuw komt de beeldtaal van deze oude schermen onder meer terug in het werk van de kunstenaar Yamaguchi Akira. Hij combineert in zijn werk oud en nieuw Japan en laat de oude schilderkunst op prachtige wijze herleven in moderne scenes van in en om de hoofdstad Tokyo.

Yamaguchi Akira, Narita International Airport: Various Curious Scenes of Airplanes, 2005, Mizuma Art Gallery

Lezingen om 20:15 (NL); 21:45 (NL) en 23:45 (ENG).
SieboldHuis, Rapenburg 19 Leiden

Voor het volledige programma van de Leidse museumnacht kijk op de website.